Thursday, 9 June 2016
Filled Under:
resepi masakan
Kek Mini Koko & Nana
Posted By:
Unknown
on 15:19
Bahan:
(**)1 camca teh minyak memasak tidak tepu untuk tujuan mengris loyang muffin
(**)1 1/4 cawan tepung gandum penuh
(**)1 cawan Quaker Instant/Quick Cooking Oats
(**)1/2 cawan gula
(**)3/4 cawan susu rendah lemak
(**)1/2 cawan serbuk koko asli tanpa gula
(**)2 camca teh sudu tepung penaik
(**)1/4 camca teh soda bikarbonat
(**)2 biji pisang bersaiz serdehana besar (dikupas & dilenyek)
(**)4 sudu besar merjerin (dicairkan)
(**)2 biji putih telur, dipukul sedikit
(**)1 camca teh esen vanila
(**)4 sudu teh cip coklat
Cara:
(**)Panaskan oven 250°C
(**)Gris loyang muffin degan rapi menggunakan minyak masak yang telah disedikan
(**)Dalam mangkuk besar, campurkn tepung, oats, gula, serbuk koko, serbuk penaik dan soda bikarbonat bersama.
(**)Menggunakan mesin pemukul, campurkan pisang lenyek, susu, marjerin, putih telur dan esen vanila.
(**)Setelah selesai, masukkan campuran kering tepung ke dalam campuran basah pisang tersebut. Gaul sebati.
(**)Masukkan campuran muffin ke dalam loyang tetapi pastikan campuran tidak terlalu penuh kerana muffin akan mengembang.
(**)Letakkan cip coklat sebagai hiasan di bahagian atas campuran muffin berkenaan.
(**)Bakar selama 10 – 12 minit
(**)Cucuk dengan kayu untuk lihat jika muffin telah benar-benar masak.
(**)Biarkan muffin sejuk seketika sebelum anda alihkannya keluar dari loyang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment