Monday, 13 June 2016
Filled Under:
resepi masakan
Ayam Kampung Mentega Berkrim
Posted By:
Unknown
on 13:35
BAHAN-BAHAN:
(**)5 ketul ayam kampung
(**)3 sudu besar mentega
(**)½ labu bawang Holland
(**)5 tangkai cili padi -cincang
(**)8 ulas bawang putih - dikisar
(**)5 helai daun kari
(**)175ml susu sejat
(**)Garam dan lada hitam secukup rasa
(**)Sedikit minyak
CARA MENYEDIAKAN:
(**)1. Lumur sedikit garam dan lada hitam pada ayam. Panaskan sedikit minyak masak dan sedikit mentega di dalam kuali leper, masukkan ayam. Masak ayam seketika sehingga masak. Ketepikan.
(**)2. Masukkan sedikit minyak dan 3 sudu besar mentega di dalam kuali. Selepas mentega cair, tumiskan bawang putih yang dikisar, bawang Holland, daun kari dan cili padi sehingga naik bau.
(**)3. Selepas itu, masukkan susu sejat dan biarkan mereneh. Masukkan garam dan lada hitam secukup rasa.
(**)4. Masukkan ayam yang telah digoreng dan kacaukan sehingga kuah sebati dengan ayam. Angkat dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment