Sunday 19 June 2016

Filled Under:

Masak Lemak Ketam Telur


Bahan-bahan:

(**)4 ekor ketam (dibuang kulit keras dan dipotong dua)
(**)3 sudu cili kisar

(**)7 ulas bawang merah dikisar

(**)2 ulas bawang putih dikisar

(**)2 sm halia dikisar

(**)3 batang serai dititik

(**)2 biji telur

(**)2 cawan santan

(**)potongan nenas

(**)garam

(**)asam keping

(**)sedikit gula

(**)sedikit minyak untuk menumis


Cara memasak:

(**)Kisar cili, bawang putih, bawang merah dan halia tumiskan sehingga bangkit baunya.

(**)Masukkan secawan air, serai, asam keping dan biar mendidih.

(**)Seterusnya masukkan ketam, santan, gula dan garam secukup rasa.

(**)Bila sudah sebati, masukkan nenas dan akhir sekali telur yang dah dipukul dan acau supaya telur tidak berketul.




0 comments:

Post a Comment