Friday, 10 June 2016
Filled Under:
resepi masakan
Resepi Kek Coklat Kukus
Posted By:
Unknown
on 15:56
Bahan-Bahan :
Bahan A
(**)1 cawan serbuk koko | diayak
(**)1 cawan gula pasir
(**)1 cawan susu cair
(**)1 cawan minyak masak
(**)1/2 cawan susu pekat
(**)Bahan B (Diayak Bersama)
(**)1 1/2 cawan tepung gandum
(**)1 sudu teh soda bikarbonat
(**)1 sudu teh serbuk penaik
(**)Bahan C
(**)1 sudu teh esen vanilla
(**)3 biji telur (suhu bilik)
(**)Pembalut aluminium
(**)Sedikit mentega
Cara Membuat :
(**)1. Masukkan bahan A ke dalam periuk dan masak hingga sebati menggunakan api kecil. Padamkan api dan sejukkan.
(**)2. Di dalam mangkuk berlainan, pecahkan telur dan pukul hingga kembang. Tuang bahan A yang telah disejukkan tadi bersama esen vanilla. Kacau hingga sebati.
(**)3. Masukkan bahan B dan gaul hingga sebati.
(**)4. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu mentega. Hentakkan loyang perlahan-lahan agar adunan menjadi mampat.
(**)5. Tutup permukaan loyang dengan menggunakan pembalut aluminium. Ia bertujuan untuk mengelakkan air daripada masuk ke dalam adunan.
(**)6. Panaskan kukusan dan kukus kek selama selama 1 jam 10 minit dengan api yang sederhana.
(**)7. Angkat dan biarkan kek sejuk seketika. Sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment