Wednesday, 22 June 2016
Filled Under:
resepi masakan
Cara Buat Cucur Badak
Posted By:
Unknown
on 14:05
Bahan-Bahan:
Bahan Inti –
(**)½ biji kelapa parut
(**)100 gram udang kering (rendam dan kisar)
(**)1 ulas bawang putih
(**)3 biji bawang merah
(**)7 tangkai lada merah
(**)1 cm halia
(**)1 batang serai
(**)1 sudu teh serbuk kunyit
(**)2 sudu makan gula
(**)½ sudu teh garam
(**)2 sudu makan minyak masak
Bahan Doh –
(**)250 gram keledek (rebus dan lenyek)
(**)3 ½ sudu makan tepung gandum
(**)½ sudu teh garam
(**)½ kg minyak masak (untuk menggoreng)
Cara Memasak:
Inti –
(**)1. Panaskan minyak. Masukkan semua bahan yang telah dikisar. Masak hingga menggelegak.
(**)2. Masukkan kelapa. Kacau rata. Tutup api dan ketepikan.
Kuih/Cucur –
(**)1. Gaul rata semua bahan doh kecuali minyak masak membentuk doh. Tambah tepung sedikit demi sedikit sekiranya doh lembik dan melekat.
(**)2. Ambil sedikit doh dan bentukkan bulat sebesar bola golf. Isikan inti di tengah tengahnya.
(**)3. Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali.
(**)4. Goreng doh yang telah diisi inti sehingga keemasan. Angkat dan tos.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment