Wednesday, 15 June 2016

Filled Under:

Apple Crumble Bersama Aiskrim Vanila


Bahan-Bahan:-

(***)4 biji buah epal hijau

(***)100 gram gula

(***)150 gram tepung

(***)1 batang kulit kayu manis

(***)75 gram butter pada suhu bilik



Cara-cara memasak:-

(***)1. Panaskan ketuhar pada 180 darjah celsius

(***)2. Kupas kulit epal dan potong dadu sebesar 1-2cm. Kemudian masukan ke dalam periuk beserta 2 sudu besar air, 50 gram gula dan kayu manis. Panaskan periuk dengan api sederhana. Masak sehingga epal menjadi lembut. Setelah itu, alihkan epal yang di masak ke dalam dulang ketuhar.

(***)3. Sediakan tepung dan baki gula ke dalam mangkuk. Masukan butter dan gunakan tangan untuk menggaul adunan agar ia menjadi "breadcrumb" yang besar.

(***)4. Tabur "breadcrumb" ke atas epal yang telah disediakan seperti dalam cara no 2 di atas. Kemudian masukan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan. Masak selama 30minit.

(***)5. Keluarkan "apple crumble" yg telah masak dan enak dihidangkan ketika panas berserta aiskrim vanila.

(***)Okay, selamat mencuba.




0 comments:

Post a Comment