Wednesday, 15 June 2016
Filled Under:
resepi masakan
Apple Crumble Bersama Aiskrim Vanila
Posted By:
Unknown
on 12:14
Bahan-Bahan:-
(***)4 biji buah epal hijau
(***)100 gram gula
(***)150 gram tepung
(***)1 batang kulit kayu manis
(***)75 gram butter pada suhu bilik
Cara-cara memasak:-
(***)1. Panaskan ketuhar pada 180 darjah celsius
(***)2. Kupas kulit epal dan potong dadu sebesar 1-2cm. Kemudian masukan ke dalam periuk beserta 2 sudu besar air, 50 gram gula dan kayu manis. Panaskan periuk dengan api sederhana. Masak sehingga epal menjadi lembut. Setelah itu, alihkan epal yang di masak ke dalam dulang ketuhar.
(***)3. Sediakan tepung dan baki gula ke dalam mangkuk. Masukan butter dan gunakan tangan untuk menggaul adunan agar ia menjadi "breadcrumb" yang besar.
(***)4. Tabur "breadcrumb" ke atas epal yang telah disediakan seperti dalam cara no 2 di atas. Kemudian masukan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan. Masak selama 30minit.
(***)5. Keluarkan "apple crumble" yg telah masak dan enak dihidangkan ketika panas berserta aiskrim vanila.
(***)Okay, selamat mencuba.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment