Tuesday 21 June 2016

Filled Under:

Pecal Mbah Wedok


Bahan Kuah Pecel:

(**)1 kg kacang tanah – digoreng dan ditumbuk halus
(**)300 gm cili kering
(**)2 inci belacan
(**)10 biji isi kencur @ cekur
(**)10 ulas bawang putih
(**)5 labu bawang merah
(**)1 sudu asam jawa
(**)Gula dan garam
(**)1/2 cawan minyak masak

Cara :
(**)Goreng cili kering, belacan, bawang putih dan bawang merah. Tumbuk halus bahan-bahan yang telah digoreng tadi. Gaulkan dengan kacang tanah bersama asam jawa, gula dan garam serta isi kencur @ cekur yang telah ditumbuk halus. Bancuh dengan menggunakan air panas untuk dihidangkan.

Sayur-sayuran:

(**)200 gm kacang panjang – direbus dan dipotong 2 inci panjang
(**)3 keping tauhu – digoreng dan dipotong dadu
(**)200gm taugeh – dicelur
(**)1 biji timun – disagat
(**)1/3 biji sengkuang – disagat
(**)1 ikat pucuk ubi – dicelur




0 comments:

Post a Comment