Tuesday, 21 June 2016
Filled Under:
resepi masakan
Pecal Mbah Wedok
Posted By:
Unknown
on 14:14
Bahan Kuah Pecel:
(**)1 kg kacang tanah – digoreng dan ditumbuk halus
(**)300 gm cili kering
(**)2 inci belacan
(**)10 biji isi kencur @ cekur
(**)10 ulas bawang putih
(**)5 labu bawang merah
(**)1 sudu asam jawa
(**)Gula dan garam
(**)1/2 cawan minyak masak
Cara :
(**)Goreng cili kering, belacan, bawang putih dan bawang merah. Tumbuk halus bahan-bahan yang telah digoreng tadi. Gaulkan dengan kacang tanah bersama asam jawa, gula dan garam serta isi kencur @ cekur yang telah ditumbuk halus. Bancuh dengan menggunakan air panas untuk dihidangkan.
Sayur-sayuran:
(**)200 gm kacang panjang – direbus dan dipotong 2 inci panjang
(**)3 keping tauhu – digoreng dan dipotong dadu
(**)200gm taugeh – dicelur
(**)1 biji timun – disagat
(**)1/3 biji sengkuang – disagat
(**)1 ikat pucuk ubi – dicelur
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment