Bahan-Bahan
(**)Ayam (whole leg)
(**)1 sudu besar tepung gandum
(**)1 sudu besar serpih cili
(**)1 sudu teh oregano
(**)Serbuk kunyit
Sadur
(**)1/2 sudu besar madu
(**)1 susu besar sesawi kuning
(**)1 sudu teh minyak cili
(**)1 sudu teh sos ikan
(**)2 sudu besar minyak zaitun
Sos
(**)1 biji bawang besar
(**)1 sudu besar mentega
(**)Minyak zaitun
(**)1 cawan krim
(**)1 sudu besar pes *Pesto
(**)(Pesto-proses daun selasih, biji pain, bawang putih dalam mesim proses makanan. Tambah garam, lada putih)
(**)2 sudu besar kentang lecek
(**)Garam secukup rasa
Penyediaan:
(**)1- Panas ketuhar ke suhu 160 darjah celcius
(**)2- Selaputkan ayam dengan bahan-bahan kering. Goreng dalam kuali selama 30 saat.
(**)3- Pukul bahan-bahan saduran supaya membentuk pes yang tebal.
(**)4- Sapukan sadur menyelaputi ayam dengan berus pastri.
(**)5- Letak ayam dalam dulang pembakar. Tutup dengan kertas aluminium. Bakar selama 2 jam.
Sos
(**)1- Tumis bawang dengan mentega dan minyak zaitun.
(**)2- Masukkan krim. Pukul bersama kentang lecek.
(**)3- Letak garam secukup rasa.
(**)4- Tutup api, gaul pes pesto ke dalam sos.
(**)5- Tuang sos ke atas ayam. Hidang.
0 comments:
Post a Comment