Monday 20 June 2016

Filled Under:

Ayam Tiga Chef


Bahan-Bahan

(**)Ayam (whole leg)
(**)1 sudu besar tepung gandum
(**)1 sudu besar serpih cili
(**)1 sudu teh oregano
(**)Serbuk kunyit

Sadur

(**)1/2 sudu besar madu
(**)1 susu besar sesawi kuning
(**)1 sudu teh minyak cili
(**)1 sudu teh sos ikan
(**)2 sudu besar minyak zaitun

Sos

(**)1 biji bawang besar
(**)1 sudu besar mentega
(**)Minyak zaitun
(**)1 cawan krim
(**)1 sudu besar pes *Pesto
(**)(Pesto-proses daun selasih, biji pain, bawang putih dalam mesim proses makanan. Tambah garam, lada putih)
(**)2 sudu besar kentang lecek
(**)Garam secukup rasa

Penyediaan:

(**)1- Panas ketuhar ke suhu 160 darjah celcius
(**)2- Selaputkan ayam dengan bahan-bahan kering. Goreng dalam kuali selama 30 saat.
(**)3- Pukul bahan-bahan saduran supaya membentuk pes yang tebal.
(**)4- Sapukan sadur menyelaputi ayam dengan berus pastri.
(**)5- Letak ayam dalam dulang pembakar. Tutup dengan kertas aluminium. Bakar selama 2 jam.

Sos

(**)1- Tumis bawang dengan mentega dan minyak zaitun.
(**)2- Masukkan krim. Pukul bersama kentang lecek.
(**)3- Letak garam secukup rasa.
(**)4- Tutup api, gaul pes pesto ke dalam sos.
(**)5- Tuang sos ke atas ayam. Hidang.





0 comments:

Post a Comment