Friday, 10 June 2016

Filled Under:

Resepi Kerabu Kaki Ayam


BAHAN-BAHAN:

(**)1/2 kg kaki ayam
(**)3 biji tomato | dipotong nipis
(**)3 biji bawang besar | dipotong nipis
(**)1 kuntum bunga kantan | dipotong nipis
(**)1 kuntum cendawan bunga | direndam dalam air panas hingga kembang dan potong halus
(**)Daun sup secukupnya | dipotong halus
(**)5 biji limau nipis | ambil airnya
(**)Garam secukup rasa
(**)Gula secukup rasa

CARA MEMASAK:

(**)1. Kaki ayam direbus sehingga empuk. Angkat dan biarkan sejuk.

(**)2. Selepas itu keluarkan tulang kaki ayam tersebut.

(**)3. Masukkan kaki ayam tersebut ke dalam mangkuk bersama tomato, bawang besar, bunga kantan, cendawan bunga, gula dan garam secukup rasa. Gaul sehingga sebati.

(**)4. Setelah siap taburkan daun sup, dan sedia dihidangkan.




0 comments:

Post a Comment