Wednesday 22 June 2016

Filled Under:

Resepi Tauhu Sumbat Sambal Kacang


Bahan-Bahan:

(**)4 keping tahu – dipotong 2 bentuk tiga segi dan goreng
(**)8 tangkai lada kering yang dah direbus
(**)4 tangkai cili padi – potong 2
(**)1 biji bawang putih
(**)2 biji bawang merah
(**)Sedikit belacan
(**)Kacang tanah goreng secukupnya
(**)Sos cili secukupnya
(**)Garam dan gula secukupnya
(**)Air masak secukupnya
(**)Timun secukupnya – dihiris memanjang
(**)Taugeh secukupnya
(**)Sedikit lobak merah – dihiris memanjang

Cara Membuat:

(**)1. Tauhu yang dah digoreng, belah tengahnya.

(**)2. Lobak dan taugeh dicelur dalam air panas sekejap. Toskan, kemudian sumbat dalam tauhu tadi, ketepikan.

(**)3. Lada kering, cili padi, bawang putih, bawang merah dan belacan di goreng dalam minyak panas sebentar.

(**)4. Angkat dan toskan, kemudian masuk dalam blender bersama air masak secukupnya. Mesin hingga halus.

(**)5. Masukkan kacang tanah goreng, mesin sekejap jangan terlalu halus, keluarkan dan masuk dalam bekas.

(**)6. Campurkan dengan sos cili, gula dan garam, gaul hingga sebati. Rasakan masam, masin dan manis. Lebih sedap jika terasa manisnya.

(**)7. Bila nak makan, jiruskan sambal kacang atas tauhu sumbat tadi.




0 comments:

Post a Comment