Wednesday, 22 June 2016

Filled Under:

Resepi Ayam Percik ala Kelantan


Bahan-Bahan:

(**)1 ekor ayam – dipotong 4 bahagian

Bahan Perap –

(**)3 ulas bawang putih
(**)5 ulas bawang merah
(**)1 inci halia
(**)garam secukup rasa

Bahan Kuah –

(**)10 ulas bawang merah
(**)3 – 6 tangkai cili kering
(**)2 pek santan pekat
(**)1 batang serai
(**)1 inci halia
(**)garam secukupnya
(**)gula secukupnya
(**)1/4 keping asam keping – letak sekejap sahaja dan dikeluarkan takut terlebih masam



Cara Memasak:

(**)1. Kisar bahan perap tadi, kemudian perapkan ayam dengan bahan tersebut selama 30 minit. Selepas itu bakar ayam sehingga setengah masak dan bila ingin cepat masak boleh kukus dahulu sebelum dibakar.

(**)2. Sementara ayam dibakar, siapkan kuah dengan cara kisar semua bahan kuah tadi. Kemudian masak bahan tadi dengan api yang perlahan. Bila kuah sudah pekat masukan garam dan gula secukup rasa. Bolehlah diangkat.

(**)3. Bila ayam sudah nampak garing, lumur dengan bahan kuah tadi dan bakar seketika. Ini supaya bahan kuah meresap ke dalam daging ayam. Terbalikan ayam dan dilumur bahan kuah lagi secara berulang-ulang di kedua-dua belah ayam.

(**)4. Akhir sekali, bila ayam sudah nampak garing dan masak bolehlah diangkat. Hidangkan dengan menambah sedikit kuah di atas ayam tadi.




0 comments:

Post a Comment