Thursday, 16 June 2016
Filled Under:
resepi masakan
Bihun Goreng Sarawak Bersama Pucuk Manis
Posted By:
Unknown
on 13:01
(**)Bahan:
(**)1 paket mihun: direndam
(**)1 mangkuk Daun pucuk manis- daunnya sahaja, sudah dihancurkan.
(**)1 mangkuk kecil udang- dibuang kulit
(**)1 mangkuk kecik isi ayam yg sudah dihiris kecil
(**)1 mangkuk kecil sotong- di potong ikut suka
(**)5 ulas Bawang putih- dicincang halus
(**)1 ulas bawang putih- dicincang halus
(**)Sebiji cili merah- dibuang isi dan bijinya, dipotong memanjang
(**)2 sudu makan kicap cair (light soy sauce)
(**)1 sudu makan sos ikan (nampla)
(**)Secubit gula,
(**)Sedikit lada sulah
(**)Garam sucukup rasa (tidak perlu banyak sbb kicap sudah masin)
(**)2 biji telur ayam
(**)Minyak untuk menumis
(**)Cara:
(**)Tumiskan bawang putih dan bawang merah di dlm minyak yang panas.
(**)Bila sudah agak kekuningan, masukkan ayam
(**)Bila ayam hampir masak, masukkan udang dan seterusnya sotong.
(**)Ketepikan bahan yang ditumis, masukkan telur. Gaul rata.
(**)Masuk sedikit air berserta kedua2 kicap.
(**)Tambah sayur serta hirisan cili, kemudian mihun
(**)Gaul rata, tambah air jika perlu. Tabur sedikit lada sulah, secubit gula & garam.
(**)Goreng sehingga masak
(**)Cara untuk menyediakan daun pucuk manis:
(**)Cuci daun sehingga bersih.
(**)Leraikan daun dari batangnya
(**)Toskan.
(**)Ambil segenggam daun dan pulaskan daun beberapa kali sehingga daun hancur sedikit.
(**)Ulangi sehingga kesemua daun sudah agak hancur.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment