Friday, 10 June 2016

Filled Under:

Resepi Chicken Cheese Ball


Bahan-Bahan:

(**)500g Ayam/Daging Kisar
(**)200g Cheese (Mozzarella, Cheddar, Parmesan)
(**)300g Breadscrumb (Serbuk Roti)
(**)400g Tepung Ubi
(**)3 Biji Kentang
(**)1 Biji Telur (Putih Sahaja)
(**)Sedikit garam
(**)Sedikit serbuk lada hitam

Cara Membuat:

(**)1. Kupas kentang dan rebuskan kentang dengan sedikit garam sehingga empuk. Toskan dan lenyek sehingga hancur.

(**)2. Campur kentang lenyek tersebut bersama-sama Ayam/Daging kisar.

(**)3. Campurkan tepung ubi secukupnya dengan garam dan serbuk lada hitam. Masukkan tepung sikit-sikit sehinggalah adunan boleh dibentuk.

(**)4. Bentukkan adunan tadi menjadi bebola doh sebesar bola ping pong.

(**)5. Leperkan bebola untuk disumbatkan cheese (Lagi banyak cheese lagi sedap). Tutup dan bentukkan kembali kepada bulat.

(**)6. Pecahkan telur (Putih Sahaja) dan pukul sehingga kembang. Sediakan sepinggan breadscrumb (Serbuk Roti).

(**)7. Celup bebola tadi didalam telur. Golek-golekkan sehingga sekata.

(**)8. Golek-golekkan bebola atas breadscrumb pula. Golek sehingga serbuk roti tu kena pada semua tempat.

(**)9. Goreng homemade Chicken Cheezy Balls anda dengan suhu api dapur yang sederhana untuk mengelakkan hangus hitam.

(**)10. Siap untuk Dihidangkan.





2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. kalau xde tepung ubi.. boleh guna tepung beras x????

    ReplyDelete