Saturday, 11 June 2016

Filled Under:

Resepi Ketam Masak Masam Manis


Bahan-bahan:
(**)5 ekor ketam – kerat 2
(**)3 ulas bawang putih ^
(**)Setengah labu bawang besar ^
(**)5 sudu besar sos cili
(**)4 sudu besar sos sweet chilli/sweet chilli thai/sos pencicah manis
(**)4 sudu besar sos tiram
(**)Sedikit serbuk pati ayam – sebagai perasa

Cara-cara membuat:
(**)1.Tumbuk sehingga lumat bahan yang bertanda ^.
(**)2.Panaskan minyak di dalam secukupnya kemudian masukkan bahan yang ditumbuk dan masaklah sehingga sedikit layu.
(**)3.Kemudian masukkan semua jenis sos dan kacau sehingga sebati.
(**)4.Masukkan sedikit air dan biarkan mereneh seketika.
(**)5.Masukkan ketam, perasa secukup rasa dan balik-balikkan selalu sehingga ketam masak.
(**)6.Akhir sekali kalau dah masak bolehlah dihidangkan.




0 comments:

Post a Comment