Wednesday, 15 June 2016
Filled Under:
resepi masakan
Nasi Minyak & Rendang Ayam
Posted By:
Unknown
on 12:18
Bahan-Bahan nasi:-
(***)3 cawan beras
(***)3 cawan air
(***)4 sudu besar minyak zaitun
(***)1/2 sudu teh garam
Rempah ratus untuk ditumis:-
(***)2 batang kayu manis
(***)3 kuntum bunga lawang
(***)5 kuntum cengkih
(***)3 biji pelaga
(***)1 inci halia
(***)4 ulas bawang merah (dihiris)
(***)2 ulas bawang putih (dihiris)
Bahan-bahan rendang:-
(***)1 ekor ayam
(***)1 kotak kecik santan
(***)2 batang serai (dikisar)
(***)3 biji bawang besar (dikisar)
(***)3 ulas bawang putih (dikisar)
(***)1 inci halia (dikisar)
(***)1 inci lengkuas (dikisar)
(***)1/2 inci kunyit hidup (dikisar)
(***)2 senduk cili (dikisar)
(***)2 keping asam keping (ikut rasa)
(***)Garam
(***)Gula
Cara-cara memasak nasi:-
(***)1. Basuh dan toskan beras
(***)2. Panaskan minyak zaitun ke dalam periuk nasi
(***)3. Masukan bahan-bahan tumis dan tumis sampai naik bau.
(***)4. Masukan air yang telah disukat, garam dan beras ke dalam periuk nasi. Biarkan nasi masak.
Cara-cara memasak rendang:-
(***)1. Masukan bahan-bahan yang telah dikisar dan masak sehingga mendidih.
(***)2. Masukan ayam dan gaul rata.
(***)3. Akhir sekali tabur garam, gula dan asam keping secukup rasa.
(***) Okay, selamat mencuba.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment