Tuesday, 14 June 2016
Filled Under:
resepi masakan
Kerabu Pucuk Paku, Taugeh Kerang
Posted By:
Unknown
on 12:47
Bahan-bahan sambalnya
(**)1/2 biji kelapa-jadikan keresek.
(**)4 ulas bawang merah
(**)1 sudu lada hitam
(**)4 ekor ikan sardin/selayang dibakar
*Tumbuk lumat semua bahan
Bahan perasanya
(**)Gunakan santan pekat (dalam 1/2 biji kelapa-nak 1 bijipun lagi sedap dan lebih banyak kuah)
(**)Gunakan kerang rebus- bersihkan kerang, masukkan dalam periuk, jangan letak air..tutup periuk dan rebus.
(**)Kerang akan masak dengan airnya sendiri. Dah sejuk boleh kupaskan isinya.
(**)Ini sayur yang saya guna, pucuk paku direbus layu, taugeh rebus sekejap je dan bawang besar dimayang.
(**)Masa siang pucuk paku jangan gunakan pisau nanti terpotng sekali bahagian yang dah keras.
(**)Siang guna tangan dan patah-patahkan saja sebab kita nak buat kerabu, perlukan bahagian yang lembut sahaja.
(**)Masukkan semua bahan dalam satu bekas, masukkan gula, garam dan perah asam limau nipis.
(**)Gaul sebati. Siap. Selamat Mencuba....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment