Thursday 16 June 2016

Filled Under:

Daging Bungkus


(**)BAHAN A

(**)tali perut lembu (secukupnya untuk mengisi inti)
(**)benang

(**)BAHAN B

(**)500 gram daging cincang
(**)2 labu bawang besar
(**)3 batang cili merah
(**)daun ketumbar
(**)garam dan serbuk perasa

(**)BAHAN C

(**)800ml air/air rebusan daging
(**)1 sudu teh jintan manis
(**)1 sudu teh jintan putih
(**)1 sudu teh lada hitam
(**)halia 2cm dihiris
(**)1 labu bawang besar
(**)4 ulas bawang putih
(**)garam dan serbuk perasa secukupnya

(**)cara-cara:

(**)1. gaulkan bahan B sehingga rata
(**)2. menggunakan corong masukkan bahan B yang telah digaul ke dalam tali perut sehingga hampir    penuh.
(**)3. ikat penjuru tali perut menggunakan benang supaya inti tidak terkeluar ketika memasak
(**)4. rebus bahan C sehingga sebati
(**)5. masukkan tali perut yang telah siap diikat rapi ke dalam air rebusan.
(**)6. rebus selama 20-30 minit atau sehingga tali perut bersama intinya empuk.
(**)7. setelah siap makanan sedia di makan. boleh dimakan bersama nasi atau nasi impit




0 comments:

Post a Comment