Wednesday, 22 June 2016
Filled Under:
resepi masakan
Resepi Kuih Keria Kentang
Posted By:
Unknown
on 14:07
Bahan-Bahan:
(**)300 g kentang – direbus hingga lembut
(**)1 cawan tepong gandum
(**)1 sudu besar planta/margerine
(**)1 sudu besar gula
(**)1 sudu teh baking powder (Tak letak pun boleh)
(**)sedikit pewarna kuning
Bahan Sira –
(**)3 sudu besar gula pasir
(**)2 sudu besar air
Cara Membuat:
(**)1. Lenyek halus kentang semasa masih panas. Masukkan sekali margerine, gula dan pewarna. Biar hingga kentang sejuk.
(**)2. Masukkan tepung dke dalam adunan kentang. Uli hingga tak melekat ditangan.
(**)3. Jika masih lembik (ikut jenis kentang) tambah sikit lagi tepung.
(**)4. Bentukkan adunan seperti donat. Goreng hingga garing keemasan. Angkat dan toskan. Ketepikan dulu.
Cara buat sira –
(**)1. Gula dan air dimasak hingga berbuih dan pekat.
(**)2. Masukkan kuih keria tadi, gaul rata. Tutup api dan terus gaul hingga gula mengering. Hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment