Monday, 13 June 2016

Filled Under:

Kerisik Hati Ayam


Bahan

(**)1 kg hati ayam-rebus
(**)3 helai daun salam atau daun limau purut
(**)1 cawan kerisik
(**)3 keping asam gelugur
(**)Minyak
(**)Gula dan garam

Bahan Kisar

(**)5 batang serai
(**)2 labu bawang besar
(**)4 ulas bawang putih
(**)6 cm halia
(**)6 cm lengkuas
(**)5 tangkai cili hijau
(**)20 tangkai cili padi
(**)4 cm kunyit

Cara Penyediaan

(**)1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
(**)2. Masukkan gula, garam, daun salam, dan hati ayam.
(**)3. Tuangkan secawan air. Biarkan mereneh di atas api yang kecil.
(**)4. Air sekali masukkan kerisik dan kacau sehingga kering.




0 comments:

Post a Comment