Saturday, 11 June 2016

Filled Under:

Resepi Serunding Daging


Bahan-bahan:
(**)Setengah kilo daging – direbus dan disiat halus
(**)100 gram serbuk kari
(**)50 gram jintan manis
(**)50 gram jintan putih
(**)50 gram serbuk ketumbar
(**)100 gram cili kering yang telah dikisar
(**)200 ml santan segar
(**)250 ml minyak masak
(**)Garam secukup rasa
(**)Gula secukup rasa



Bahan-bahan kisar:
(**)3 cm lengkuas
(**)3 cm halia
(**)100 gram bawang merah
(**)60 gram bawang putih
(**)5 batang serai
(**)60 gram kunyit hidup

Cara-cara membuat:
(**)1.Tumiskan bahan-bahan yang dikisar sehingga garing.
(**)2.Kemudian masukkan cili kering, serbuk kari, jintan manis, jintan putih dan ketumbar.
(**)3.Jika sudah garing, masukkan santan dan biarkan sehingga mendidih.
(**)4.Kemudian masukkan daging yang telah disiat-siat tadi bersama dengan garam dan gula secukup rasa.
(**)5.Masak sehingga kering menggunakan api yang perlahan dan sedia untuk dihidang.




0 comments:

Post a Comment