Wednesday, 22 June 2016
Filled Under:
resepi masakan
Resepi Kuih Cara Berlauk
Posted By:
Unknown
on 14:04
Bahan-Bahan:
(**)300 gm tepung gandum
(**)1 biji telur ayam
(**)200 ml santan
(**)250 ml air
(**)Garam secukup rasa
(**)10 gm marjerin
(**)Sedikit pewarna kuning
Bahan Inti –
(**)30 gm daging kisar
(**)2 ulas bawang merah | dipotong dadu
(**)3 ulas bawang putih | dipotong
(**)1 cm halia | dikisar
(**)1/2 sudu teh lada sulah
(**)2 batang daun sup dan daun
(**)bawang | dihiris
(**)2 sudu makan minyak sapi untuk menumis
Cara Memasak:
(**)1. Untuk membuat inti, panaskan minyak sapi dalam kuali. Tumis bawang putih, bawang merah dan lada sulah sehingga berbau wangi.
(**)2. Masukkan daging kisar dan gaul rata.
(**)3. Masukkan sedikit garam, daun sup dan daun bawang. Angkat dan sejukkan apabila sudah masak.
(**)4. Untuk membuat adunan kuih cara, masukkan tepung dalam bekas bancuhan. Pukul telur dan masukkan dalam tepung gandum.
(**)5. Selepas itu masukkan sedikit mentega dan air. Gaul rata supaya sebati.
(**)6. Kemudian masukkan santan kelapa, sedikit garam dan kunyit serbuk supaya warnanya kuning.
(**)7. Panaskan acuan dengan minyak, masukkan bancuhan kuih cara dalam acuan.
(**)8. Letakkan inti yang telah disejukkan tadi di tengahnya. Masak sehingga warnanya kekuningan. Sedia dihidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment