Sunday, 19 June 2016
Filled Under:
resepi masakan
Mi Kari
Posted By:
Unknown
on 13:25
Bahan:
(**)1 kg mee kuning - celur dan toskan
(**)Taugeh - buangkan kaki/akarnya
(**)Bawang goreng
(**)fish ball/fish cake - dicelur dan dipotong
Bahan Hiris:
(**)Tahu - digorong dan potong dadu
(**)Daun bawang & daun sup
(**)Cili merah
(**)Limau kasturi/limau nipis
Bahan Kuah:
(**)1/2 kg ayam - potong kecil
(**)200 gm udang
(**)semangkuk isi kerang - direbus
(**)2 sudu besar cili mesin
(**)3 sudu besar rempah kari
(**)5 cawan santan - diperah dari 1 biji kelapa
(**)2 kiub ikan bilis
(**)minyak
(**)garam
Bahan mesin untuk tumis:
(**)4 batang serai
(**)1 inci halia
(**)2 tangkai daun kari
(**)1/2 inci lengkuas
(**)5 ulas bawang kecil
(**)2 ulas bawang putih
Cara:
(**)Tumiskan bahan yang dimesin sehingga wangi dan garing. Masukkan rempah dan biarkan naik minyak.
(**)Masukkan ayam, udang, kerang dan santan, biarkan reneh sehingga naik minyak.
(**)Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan yang dihiris tadi atau siapkan sambal cili kicap.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
mohon share
ReplyDelete