Sunday, 19 June 2016

Filled Under:

Mi Kari


Bahan:

(**)1 kg mee kuning - celur dan toskan

(**)Taugeh - buangkan kaki/akarnya

(**)Bawang goreng

(**)fish ball/fish cake - dicelur dan dipotong

Bahan Hiris:

(**)Tahu - digorong dan potong dadu

(**)Daun bawang & daun sup

(**)Cili merah

(**)Limau kasturi/limau nipis

Bahan Kuah:

(**)1/2 kg ayam - potong kecil

(**)200 gm udang

(**)semangkuk isi kerang - direbus

(**)2 sudu besar cili mesin

(**)3 sudu besar rempah kari

(**)5 cawan santan - diperah dari 1 biji kelapa

(**)2 kiub ikan bilis

(**)minyak

(**)garam

Bahan mesin untuk tumis:

(**)4 batang serai

(**)1 inci halia

(**)2 tangkai daun kari

(**)1/2 inci lengkuas

(**)5 ulas bawang kecil

(**)2 ulas bawang putih

Cara:

(**)Tumiskan bahan yang dimesin sehingga wangi dan garing. Masukkan rempah dan biarkan naik minyak.

(**)Masukkan ayam, udang, kerang dan santan, biarkan reneh sehingga naik minyak.

(**)Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan yang dihiris tadi atau siapkan sambal cili kicap.




1 comments: