Bahan-bahan:
(**)600 gm kacang tanah - disangai
(**)5 biji bawang besar - mayang
(**)½ cawan cili kering - 1/2 mangkuk cili kisar
(**)1 cawan gula Melaka
(**)1 sudu besar gula pasir
(**)1 cawan minyak mazola
(**)2-3 cawan air
(**)1/2 sudu besar garam halus atau secukup rasa
Cara Penyediaan:
(**)Kacang tanah mestilah cukup masak sewaktu disangai. Dibuang kulit, disejukkan dan direndam seketika sebelum dikisar.
(**)Guna air hanya secukupnya untuk gerakkan blender sahaja. Jangan terlalu banyak sangat air.
(**)Panaskan 1 cawan minyak dan tumis bawang besar sehingga layu. Kalau rasa kurang, boleh tambah sedikit lagi minyak semasa menumis.
(**)Kemudian masukkan cili kisar dan tumis sehingga cili benar benar masak dan naik minyak.
(**)Apabila sudah naik minyak, masukkan kacang yang telah diblend dan 2 - 21/2 cawan air. Bila sudah menggelegak, masukkan gula Melaka, gula dan garam.
(**)Kuah kacang akan menjadi pekat apabila ia sudah sejuk. Jadi, pandai pandailah nak agak banyak mana air yang hendak diletak.
0 comments:
Post a Comment