Sunday, 19 June 2016
Filled Under:
resepi masakan
Wajik
Posted By:
Unknown
on 13:20
Bahan:
(**)300 gm beras pulut
(**)150 gm gula nisan
(**)150 gm gula pasir
(**)2 biji kelapa diparut
(**)1 helai daun pandan
(**)Secubit garam
(**)Secubit kapur (dilarutkan dengan 1 sudu teh air)
Cara:
(**)Pulut direndam selama tiga jam sebelum di toskan. Kemudian pulut dikukus dalam kukusan selama 40 minit sebelum di sejukkan di dalam talam. Kelapa parut diperah patinya dengan kain jarang.
(**)Perah santan keduanya dengan empat cawan air. Masak gula nisan dengan satu cawan air.
(**)Manakala gula larut tapis. Secubit garam. Masak air gula merah bersama gula putih dan santan kedua.
(**)Masak sehingga air gula pekat dan berbenang, angkat dengan sudip.
(**)Masukkan pati santan. Ketika mendidih masukkan pulut. Kacau selama 1/2 jam lagi dengan api perlahan.
(**)Masukkan 1 sudu teh kapur. Kacau hingga sebati. Masukkan ke dalam talam yang dialas dengan daun pisang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment