Sunday 19 June 2016

Filled Under:

Wajik


Bahan:

(**)300 gm beras pulut

(**)150 gm gula nisan

(**)150 gm gula pasir

(**)2 biji kelapa diparut

(**)1 helai daun pandan

(**)Secubit garam

(**)Secubit kapur (dilarutkan dengan 1 sudu teh air)

Cara:

(**)Pulut direndam selama tiga jam sebelum di toskan. Kemudian pulut dikukus dalam kukusan selama 40 minit sebelum di sejukkan di dalam talam. Kelapa parut diperah patinya dengan kain jarang.

(**)Perah santan keduanya dengan empat cawan air. Masak gula nisan dengan satu cawan air.

(**)Manakala gula larut tapis. Secubit garam. Masak air gula merah bersama gula putih dan santan kedua.

(**)Masak sehingga air gula pekat dan berbenang, angkat dengan sudip.

(**)Masukkan pati santan. Ketika mendidih masukkan pulut. Kacau selama 1/2 jam lagi dengan api perlahan.

(**)Masukkan 1 sudu teh kapur. Kacau hingga sebati. Masukkan ke dalam talam yang dialas dengan daun pisang.




0 comments:

Post a Comment