Udang Sumbat Berlauk
(**)500 gram udang saiz XXL
(**)200 gram tepung gandum
(**)200 gram breadcrumb
(**)3 biji telur gred B
bahan-bahan untuk di kisar kasar
(**)300 gram isi udang
(**)5 batang cili merah
(**)5 batang cili padi
(**)2 labu bawang besar
(**)3 ulas bawang putih
(**)1 batang serai
(**)daun ketumbar di potong kasar
(**)garam dan serbuk perasa secukupnya
cara-caranya :
(**)1. kisar kasar dan gaulkan bahan-bahan diatas
(**)2. belah udang saiz XXL ditengah jangan sampai putus
(**)3. sumbatkan isi/ bahan-bahan yang telah digaul rata kebahagian belahan udang
(**)4. celupkan udang kedalam tepung gandum, diikuti telur dan diakhiri breadcrumb
(**)5. panaskan minyak dan goreng udang tersebut pastikan udang tenggelam didalam minyak
(**)6. setelah udang menjadi wana keemasan udang boleh diangkat dan di hidangkan
(**)7. boleh dimakan begitu sahaja atau bersama sos pilihan masing-masing
0 comments:
Post a Comment