Wednesday, 22 June 2016
Filled Under:
resepi masakan
Resepi Kuih Tepung Talam Ubi Kayu
Posted By:
Unknown
on 13:59
Bahan-Bahan:
Lapisan Bawah –
(**)700 gm ubi kayu (parut, timbang dan sejatkan air selama 15 minit )
(**)100 ml santan pekat
(**)300 ml air
(**)250 gm gula castor
(**)sedikit pewarna kuning
Lapisan Atas –
(**)100 gm tepung beras
(**)50 gm tepung ubi
(**)50 gm tepung gandum
(**)2 sudu teh garam
(**)300 ml santan pekat
(**)800 ml air
Cara Membuat:
Lapisan Bawah –
(**)1. Satukan kesemua bahan-bahan kedalam kuali dan kacau rata.
(**)2. Masak semua bahan-bahan sehinga pekat.
(**)3. Sediakan loyang dan lapiskan loyang dengan plastik untuk memudahkan adunan dikeluarkan dari loyang.
(**)4. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan kukus selama 25 minit.
Lapisan Atas –
(**)5. Bancuh semua bahan-bahan dan sebatikan ia.
(**)6. Tapis ke dalam kuali dan masak sehingga naik wap.
(**)7. Kemudian,tuang ke atas lapisan bawah tadi yang telah dikukus.
(**)8. Kukuskan lagi selama 30 minit.
(**)9. Siap untuk dipotonh dan dihidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment