Wednesday 22 June 2016

Filled Under:

Resepi Kuih Tepung Talam Ubi Kayu


Bahan-Bahan:

Lapisan Bawah –

(**)700 gm ubi kayu (parut, timbang dan sejatkan air selama 15 minit )
(**)100 ml santan pekat
(**)300 ml air
(**)250 gm gula castor
(**)sedikit pewarna kuning

Lapisan Atas –

(**)100 gm tepung beras
(**)50 gm tepung ubi
(**)50 gm tepung gandum
(**)2 sudu teh garam
(**)300 ml santan pekat
(**)800 ml air

Cara Membuat:

Lapisan Bawah –

(**)1. Satukan kesemua bahan-bahan kedalam kuali dan kacau rata.

(**)2. Masak semua bahan-bahan sehinga pekat.

(**)3. Sediakan loyang dan lapiskan loyang dengan plastik untuk memudahkan adunan dikeluarkan dari loyang.

(**)4. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan kukus selama 25 minit.

Lapisan Atas –

(**)5. Bancuh semua bahan-bahan dan sebatikan ia.

(**)6. Tapis ke dalam kuali dan masak sehingga naik wap.

(**)7. Kemudian,tuang ke atas lapisan bawah tadi yang telah dikukus.

(**)8. Kukuskan lagi selama 30 minit.

(**)9. Siap untuk dipotonh dan dihidang.




0 comments:

Post a Comment