Tuesday, 21 June 2016

Filled Under:

Pindang Serani


Bahan Tumis

(**)Beberapa hiris kunyit hidup
(**)1 labu bawang besar
(**)5 ulas bawang putih

Bahan Lain

(**)Ikan
(**)4 biji tomato-dadu
(**)7 biji belimbing buluh
(**)3 tangkai cili hijau
(**)Beberapa hiris halia
(**)Beberapa hiris lengkuas
(**)Daun kemangi ataupun selasih
(**)Garam dan gula
(**)2 batang serai-ketuk
(**)3 helai daun limau purut

Cara Penyediaan:

(**)1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, dan tumis bahan tumis sehingga naik bau.
(**)2. Tuangkan air, dan masukkan semua bahan kecuali daun kemangi dan ikan. Biarkan kuah mendidih.
(**)3. Setelah mendidih masukkan ikan dan biarkan ikan masak.
(**)4. Akhir sekali masukkan daun kemangi.




0 comments:

Post a Comment