Monday, 13 June 2016

Filled Under:

Puding Buah-Buahan Kastard


Bahan untuk Puding:

(**)1 cawan tepung kastard

(**)4 cawan air

(**)1/2 cawan gula pasir


Bahan Untuk Kuah:

(**)1 tin susu cair

(**)1 tin besar koktel buah-buahan campuran

(**)1 1/2 tin air masak

(**)4 sudu besar gula pasir

(**)1 sudu teh esen vanila


Cara-cara membuat pudingnya:

(**)Larutkan gula pasir bersama air dalam periuk dan kemudian masukkan tepung kastard.

(**)Masak di atas api yang sederhana dan kacau sehingga menjadi pekat dan berkilat.

(**)Tuang ke dalam bekas acuan atau pun loyang yang telah dibasahkan terlebih dahulu

(**)Biarkan hingga sejuk sedikit kemudian simpan dalam peti sejuk.


Cara-cara membuat kuahnya:

(**)Campurkan semua bahan kedalam periuk.

(**)Kacau sebentar dengan api yang kecil untuk melarutkan gula (tak perlu hingga mendidih).

(**)Tutup api dan setelah sejuk masukkan dalam peti sejuk.

(**)Hidangkan puding dalam keadaan sejuk.




0 comments:

Post a Comment