Friday, 10 June 2016

Filled Under:

Resepi Satar Ikan


Bahan-Bahan:

(**)400gm isi ikan sardin | diambil isinya
(**)4 biji buah keras | dikisar halus
(**)2sm halia | dikisar halus
(**)3 biji bawang merah | dikisar halus
(**)1 ulas bawang putih | dikisar halus
(**)2 biji lada merah | dikisar halus
(**)150gm kelapa parut putih | dikisar halus
(**)Garam secukup rasa
(**)1/2 sudu teh gula
(**)1-2 sudu teh serbuk lada sulah
(**)1 helai daun salam, dimayang halus
(**)1 helai daun kunyit, dimayang halus
(**)Daun pisang, dipotong empat segi 20 cm, dilayur
(**)Batang buluh halus sepanjang 30 cm (5-6)

Cara Membuat:

(**)1. Kukus isi ikan hingga masak, angkat dan sebatikan dengan semua bahan.

(**)2. Bentukkan daun pisang seperti kon, isikan dengan 2-3 sudu campuran ikan.

(**)3. Bungkus rapi dan cucuk dari bahagian bawah dengan buluh.

(**)4. Untuk setiap batang buluh, cucuk 4-5 bungkus satar.

(**)5. Bakar di atas bara api atau di dalam ketuhar hingga keperangan.




0 comments:

Post a Comment