Friday, 10 June 2016
Filled Under:
resepi masakan
Resepi Satar Ikan
Posted By:
Unknown
on 15:48
Bahan-Bahan:
(**)400gm isi ikan sardin | diambil isinya
(**)4 biji buah keras | dikisar halus
(**)2sm halia | dikisar halus
(**)3 biji bawang merah | dikisar halus
(**)1 ulas bawang putih | dikisar halus
(**)2 biji lada merah | dikisar halus
(**)150gm kelapa parut putih | dikisar halus
(**)Garam secukup rasa
(**)1/2 sudu teh gula
(**)1-2 sudu teh serbuk lada sulah
(**)1 helai daun salam, dimayang halus
(**)1 helai daun kunyit, dimayang halus
(**)Daun pisang, dipotong empat segi 20 cm, dilayur
(**)Batang buluh halus sepanjang 30 cm (5-6)
Cara Membuat:
(**)1. Kukus isi ikan hingga masak, angkat dan sebatikan dengan semua bahan.
(**)2. Bentukkan daun pisang seperti kon, isikan dengan 2-3 sudu campuran ikan.
(**)3. Bungkus rapi dan cucuk dari bahagian bawah dengan buluh.
(**)4. Untuk setiap batang buluh, cucuk 4-5 bungkus satar.
(**)5. Bakar di atas bara api atau di dalam ketuhar hingga keperangan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment