Friday, 10 June 2016
Filled Under:
resepi masakan
Resepi Murtabak Daging
Posted By:
Unknown
on 15:45
Bahan-Bahan:
(**)2 cawan daging cincang (ayam/daging)
(**)1 cawan kentang – dipotong dadu
(**)2 biji bawang kuning(holland) – dipotong dadu
(**)1 biji bawang – dihiris
(**)1 sudu kecil serbuk lada hitam
(**)1 paket kecil serbuk kari daging Babas
(**)Beberapa keping kulit popia (saiz besar)
(**)3 biji telur
(**)2-3 sudu besar tomato sos
(**)1 biji lada merah – dicincang halus
(**)1 biji lada hijau – dicincang halus
(**)1 1/2 cawan air
(**)2 sudu kecil perasa maggie ‘cukup rasa’
(**)Minyak untuk menumis
Cara Membuat:
(**)1. Tumiskan bawang holland hingga layu, setelah itu masukkan daging, kentang dan lada. Tumis bahan hingga garing.
(**)2. Setelah garing masukkan Serbuk kari, perasa maggie, garam secukupnya dan serbuk lada hitam.
(**)3. Biarkan sehingga pekat dan daging masak. Angkat dan biarkan sejuk sebelum membungkus.
(**)4. Ambil 1 biji telur dan ambil putihnya sahaja untuk dijadikan gam.
(**)5. Ambil 2 biji telur dan telur kuning yang dari lebihan tadi dan dipukul, setelah itu campurkan kedalam bekas yg mengandungi kari ayam tadi.
(**)6. Ambil kulit popia, letakkan inti keatasnya dan dilipat persegi.
(**)7. Bakar diatas kuali ‘non stick’ dengan menggunakan sedikit minyak, bakar lah sehingga kedua dua belah masak dan garing.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment