Wednesday, 22 June 2016

Filled Under:

Resepi Kuih Talam Suji


Bahan-Bahan:

Lapisan Bawah –

(**)180 gm tepung suji
(**)250 ml (1/4 liter) santan pekat
(**)200 gm gula
(**)Secubit garam
(**)Sedikit pewarna kuning

Lapisan Atas  –

(**)250 ml (1/4 liter) santan
(**)2 sudu makan tepung kastard
(**)150 gm tepung gandum
(**)3 sudu makan gula
(**)240 gm gula merah

Cara Membuat:

(**)1. Masukkan kesemua lapisan bawah ke dalam periuk dan kacau atas  api perlahan hingga menjadi pekat.

(**)2. Tuangkan ke dalam bekas acuan/loyang dan kukus selama 20 minit.

(**)3. Campurkan kesemua lapisan atas dan masak atas api kecil hingga menjadi pekat.

(**)4. Kemudian tuangkan adunan tadi di atas lapisan bawah yang telah dikukus tadi.

(**)5. Ratakan dan kukus selagi lagi selama 20 minit.

(**)6. Apabila masak, sejukkan dan potong.




0 comments:

Post a Comment