Wednesday, 22 June 2016
Filled Under:
resepi masakan
Resepi Kuih Talam Suji
Posted By:
Unknown
on 13:56
Bahan-Bahan:
Lapisan Bawah –
(**)180 gm tepung suji
(**)250 ml (1/4 liter) santan pekat
(**)200 gm gula
(**)Secubit garam
(**)Sedikit pewarna kuning
Lapisan Atas –
(**)250 ml (1/4 liter) santan
(**)2 sudu makan tepung kastard
(**)150 gm tepung gandum
(**)3 sudu makan gula
(**)240 gm gula merah
Cara Membuat:
(**)1. Masukkan kesemua lapisan bawah ke dalam periuk dan kacau atas api perlahan hingga menjadi pekat.
(**)2. Tuangkan ke dalam bekas acuan/loyang dan kukus selama 20 minit.
(**)3. Campurkan kesemua lapisan atas dan masak atas api kecil hingga menjadi pekat.
(**)4. Kemudian tuangkan adunan tadi di atas lapisan bawah yang telah dikukus tadi.
(**)5. Ratakan dan kukus selagi lagi selama 20 minit.
(**)6. Apabila masak, sejukkan dan potong.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment