Tuesday, 14 June 2016
Filled Under:
resepi masakan
Ketupat Daun Palas
Posted By:
Unknown
on 12:55
Bahan:
(**)Daun Palas
(**)1 kg pulut - untuk 20 ketupat
(**)RM2 santan
(**)sehelai daun pandan
(**)garam dan air secukupnya
Caranya:
(**)Pulut perlu dibersih dan ditoskan, kemudian masukkan pulut ke dalam periuk dan tuangkan santan, garam dan daun pandan.
(**)Kacau sebentar untuk memastikan semua bahan bergaul rata. Santan perlu sama dengan paras pulut, jika kurang masukkan air.
(**)Biar hingga pulut masak atas api sederhana.
(**)Setelah pulut itu mengering dan sebati, bolehlah dipadamkan api dapur dan biarkan sejuk.
(**)Sementara pulut sejuk, sediakan daun palas.
(**)Buka daun palas dengan betul untuk memisahkannnya, kemudian gunting sedikit di bahagian hujung daun palas itu supaya ianya nampak rata dan boleh mula membungkus pulut.
(**)Pastikan bahagian hukung ketupat disimpul untuk pastikan ia tidak tercabut.
(**)Selepas itu, susun ketupat palas ke dalam periuk kukus untuk pastikan pulut benar-benar masak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment