Friday, 10 June 2016

Filled Under:

Resepi Asam Laksa



Bahan-Bahan:

(**)2 liter air

(**)1 kg ikan kembung

(**)100 gm asam keping

(**)100 gm lengkuas | dititik

(**)100 gm daun kesum

(**)1 kuntum bunga kantan | dipotong

(**)2 sudu teh pes udang

(**)2 sudu teh serbuk perasa

(**)1 kg laksa – Direndam dan Direbus

Bahan Hiasan:

(**)6 tangkai daun pudina
(**)1/2 biji nanas | dihiris
(**)2 biji cili merah | dihiris
(**)1 biji timun | dihiris
(**)1 labu bawang besar | dihiris
(**)1 sudu teh petis udang
(**)Sedikit hirisan bunga kantan

Cara Memasak:

(**)1. Didihkan air dan rebus ikan kembung sehingga masak.

(**)2. Asingkan ikan dan buangkan tulangnya. Siat-siatkan dagingnya.

(**)3. Tapis air rebusan ikan dan masukkan isi ikan, asam keping, daun kesum, lengkuas, serai dan bunga kantan.

(**)4. Kemudian masukkan pes udang, serbuk perasa dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih.

(**)5. Sedia untuk dihidang bersama bahan hiasan dan laksa. Boleh juga diganti dengan bihun.




0 comments:

Post a Comment