Friday, 10 June 2016
Filled Under:
resepi masakan
Resepi Asam Laksa
Posted By:
Unknown
on 15:53
Bahan-Bahan:
(**)2 liter air
(**)1 kg ikan kembung
(**)100 gm asam keping
(**)100 gm lengkuas | dititik
(**)100 gm daun kesum
(**)1 kuntum bunga kantan | dipotong
(**)2 sudu teh pes udang
(**)2 sudu teh serbuk perasa
(**)1 kg laksa – Direndam dan Direbus
Bahan Hiasan:
(**)6 tangkai daun pudina
(**)1/2 biji nanas | dihiris
(**)2 biji cili merah | dihiris
(**)1 biji timun | dihiris
(**)1 labu bawang besar | dihiris
(**)1 sudu teh petis udang
(**)Sedikit hirisan bunga kantan
Cara Memasak:
(**)1. Didihkan air dan rebus ikan kembung sehingga masak.
(**)2. Asingkan ikan dan buangkan tulangnya. Siat-siatkan dagingnya.
(**)3. Tapis air rebusan ikan dan masukkan isi ikan, asam keping, daun kesum, lengkuas, serai dan bunga kantan.
(**)4. Kemudian masukkan pes udang, serbuk perasa dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih.
(**)5. Sedia untuk dihidang bersama bahan hiasan dan laksa. Boleh juga diganti dengan bihun.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment