Sunday, 12 June 2016
Filled Under:
resepi masakan
Asam Pedas Kepala Ikan Jenahak
Posted By:
Unknown
on 12:12
Bahan-Bahan:
(**)Kepala ikan Jenahak (boleh tukar ikan lain mengikut citarasa)
(**)5 ulas bawang putih (kisar)
(**)5 ulas bawang merah (kisar)
(**)2 genggam cili kering (kisar)
(**)1 mangkuk air asam jawa
(**)Garam & gula secukup rasa
(**)3 helai daun kunyit
(**)5 helai daun limau
(**)5 batang serai (dititik)
(**)5 sudu minyak masak
Cara Penyediaan:
(**)1- Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang merah sampai garing. Masukkan cili kisar, masak sampai garing. Boleh juga dimasukkan sedikit air.
(**)2- Selepas cili masak, masukkan air asam jawa.
(**)3- Masukkan daun kunyit, daun limau, serai dan serbuk parasa. Masak hingga mendidih.
(**)4- Masukkan kepala ikan. Tunggu hingga mendidih dan asam pedas sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment