Friday 17 June 2016

Filled Under:

Kerutuk Salmon


BAHAN-BAHAN:

(**)½ ekor ikan salmon

(**)½ biji lemon-perah

(**)Garam

(**)2 cawan santan pekat

(**)2 sudu besar kerisik

(**)Gula dan garam

(**)Minyak


KUAH KISAR:

(**)3 ulas bawang merah

(**)3 ulas bawang putih

(**)4 cm halia

(**)4 cm lengkuas

(**)3 sudu besar serbuk kerutuk

(**)4 sudu besar sos tomato


CARA MENYEDIAKAN:

(**)1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.

(**)2. Masukkan garam dan gula.

(**)3. Tuangkan santan dan biarkan mendidih sehingga pekat. Masukkan pula kerisik.

(**)4. Masukkan gula dan garam.

(**)5. Perahkan lemon pada salmon dan taburkan sedikit garam.

(**)6. Bungkus dengan gulungan aluminium dan kukus 10 minit sahaja.

(**)7. Tuangkan kuah kerutuk.




0 comments:

Post a Comment