Friday, 17 June 2016
Filled Under:
resepi masakan
Kerutuk Salmon
Posted By:
Unknown
on 13:59
BAHAN-BAHAN:
(**)½ ekor ikan salmon
(**)½ biji lemon-perah
(**)Garam
(**)2 cawan santan pekat
(**)2 sudu besar kerisik
(**)Gula dan garam
(**)Minyak
KUAH KISAR:
(**)3 ulas bawang merah
(**)3 ulas bawang putih
(**)4 cm halia
(**)4 cm lengkuas
(**)3 sudu besar serbuk kerutuk
(**)4 sudu besar sos tomato
CARA MENYEDIAKAN:
(**)1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
(**)2. Masukkan garam dan gula.
(**)3. Tuangkan santan dan biarkan mendidih sehingga pekat. Masukkan pula kerisik.
(**)4. Masukkan gula dan garam.
(**)5. Perahkan lemon pada salmon dan taburkan sedikit garam.
(**)6. Bungkus dengan gulungan aluminium dan kukus 10 minit sahaja.
(**)7. Tuangkan kuah kerutuk.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment