Friday, 17 June 2016

Filled Under:

Pisang Berkaramel Bersama Sos Gula Melaka Butterscotch


Bahan-Bahan:

(**)4 biji pisang berangan (dihiris)
(**)4 sudu besar gula melaka
(**)2 sudu besar gula perang
(**)1 sudu teh esen vanila
(**)1 sudu besar mentega + 70g mentega
(**)3/4 cawan krim putar
(**)Secubit garam
(**)Ais krim vanila

Penyediaan:

(**)1- Cairkan 1 sudu mentega dalam kuali tidak melekat. Terus masukkan pisang.
(**)2- Goreng pisang satu sisi sahaja. Tabur gula perang, biar pisang disaluti karamel.
(**)3- Letak pisang dalam pinggan.
(**)4- Cairkan 70g mentega bersama gula melaka di dalam kuali leper.
(**)5- Masukkan krim putar, vanila. Pukul hingga sebati.
(**)6- Matikan api, masukkan garam.
(**)7- Tuang sos ke atas pisang bersalut caramel. Tambah 1-2 skop ais krim vanila.





0 comments:

Post a Comment