Tuesday 14 June 2016

Filled Under:

Mi Rebus


Bahan-Bahan:

(**)1 kg mi kuning - dicelur

(**)250 gm taugeh - dicelur

(**)Limau kasturi

(**)Bawang goreng

(**)3 biji telur - direbus

(**)1 tangkai daun sup - hiris halus

(**)Cili merah - hiris nipis

(**)Cili hijau - hiris nipis

(**)3 ketul tauhu - digoreng dan hiris sederhana nipis


Bahan untuk kuah:

(**)1 senduk minyak masak

(**)500 gm daging, hiris nipis

(**)500 gm keledek merah - anggaran 2 ketul kecil

(**)2 sudu besar taucu

(**)5 ulas bawang merah*

(**)4 ulas bawang putih*

(**)2 cm halia*

(**)1 sudu besar udang kering yang direndam*

(**)2 sudu besar serbuk kari daging

(**)6 cawan air

(**)1/2 cawan serbuk kacang tanah ( kacang tanah digoreng tanpa minyak dan kisar halus)

(**)2 cm lengkuas, dititik

(**)1 biji tomato, dipotong dadu

(**)Garam dan gula secukup rasa


Cara untuk memasak kuah:

(**)Rebus keledek sehingga masak, dan lenyek halus.

(**)Kisar halus bahan bertanda *.

(**)Panaskan minyak, tumis bahan kisar halus sampai wangi, kemudian masukkan rempah kari daging dan taucu.

(**)Masak hingga pecah minyak. Masukkan daging dan kacau sebati

(**)Masukkan air dan keledek yang dilenyek tadi. Masak hingga mendidih.

(**)Kemudian masukkan lengkuas, serbuk kacang dan tomato. Didihkan sehingga kuah menjadi pekat.

(**)Perasakan dengan gula dan garam secukupnya.


Cara untuk menghidang:

(**)Masukkan sedikit mee yang telah dicelur ke dalam pinggan. Tuangkan kuah ke atas mi.

(**)Hiaskan dengan tauhu goreng, daun bawang, telur rebus, cili merah dan hijau dan taugeh. Perahkan dengan limau kasturi.




0 comments:

Post a Comment