Saturday, 11 June 2016
Filled Under:
resepi masakan
Resepi Nasi Wangi Berempah
Posted By:
Unknown
on 15:06
Bahan-bahan:
(**) 2 susu besar minyak zaitun
(**) 10 hiris halia
(**) 1 ulas bawang putih
(**) 2 batang serai dititik
(**) 4 batang kulit kayu manis
(**) 4 biji buah pelaga dikisar
(**) 1 ulas bawang besar dihiris nipis
(**) 2 sudu besar campuran rempah nasi briyani
(**) 1 susu besar serbuk cili
(**) 1/2 sudu teh serbuk kunyit
(**) 100 gram isi paha ayam dipotong dadu
(**) 350 gram beras (dicuci dan ditoskan)
(**) 4 helai daun pantan diikat.
(**) 450 ml air
(**) 100 ml susu sejat
(**) 100 gram kacang panjang dihiris
Bahan Perasa:
(**) 1 sudu besar serbuk pati ayam
(**) 1 susu teh garam
(**) 1/4 sudu teh lada hitam yang dikisar
Cara-cara:
(**) Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis halia, serai dan bawang putih sehingga naik bau.
(**) Masukkan rempah dan bawang besar kemudian diikuti rempah nasi briyani, serbuk cili dan serbuk kunyit.
(**) Masukkan ayam dan bahan-bahan perasa dan gaul.
(**) Renjiskan sedikit air untuk melembapkan campuran.
(**) Tuangkan bahan rempah yang ditumis tadi ke dalam periuk nasi elektrik.
(**) Masukkan beras dan daun pandan, kemudian tuangkan air dan susu sejat. Masak beras tersebut.
(**) Apabila beras sudah masak, masukkan kacang panjang dan biarkan selama 10 hingga 15 minit sebelum dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment