Monday, 20 June 2016

Filled Under:

Kuah Lodeh


Bahan-bahan:

(**)12 tangkai kacang panjang - dihiris

(**)70 gram tauhu kering - potong kecil dan rendam hingga lembut

(**)1 1/2 batang lobak merah - dihiris nipis

(**)1 biji sengkuang - dihiris halus

(**)5 keping tempe - dipotong kiub
(**)1/2 bahagian kubis bulat - dihiris halus

(**)2 biji kentang -dihiris halus
(**)800 ml santan

(**)1200 ml santan cair

(**)Air

(**)2 cekak soo hoon - kerat pendek

(**)4 helai daun limau purut – dibuang urat di tengah daun

(**)2 kiub pati ikan bilis

(**)1 camca teh serbuk kunyit

(**)Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan tumis:

(**)3 batang serai - dititik

(**)1 lengkuas - diketuk

(**)Sedikit minyak


Bahan-bahan kisar halus :

(**)2 biji bawang besar

(**)5 biji bawang putih

(**)5 - 6 cili padi merah

(**)3 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan


Cara-cara:

(**)Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis serai titik dan lengkuas hingga harum.

(**)Masukkan bahan kisar halus dan serbuk kunyit. Kacau rata dan masak hingga terbit minyak. Guna api kecil dan kacau selalu.

(**)Masukkan lobak merah, sengkuang dan kentang. Kacau rata dan tuang santan cair. Biar mendidih. Masukkan kiub ikan bilis, tempe dan fucuk (toskan). Masak hingga semua lembut.

(**)Masukkan kacang panjang, tauhu, dan kubis. Jika kurang kuah, boleh tambah sedikit air. Biar mendidih.

(**)Tuang pati santan dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Masukkan daun limau purut.

(**)Akhir sekali masukkan soo hoon, kacau dan masak dengan api sederhana hingga soo hoon lembut.

(**)Rasa dan jika ok boleh matikan api. Boleh hidangkan bersama ketupat/nasi impit, serunding, sambal tumis dan telur rebus.





0 comments:

Post a Comment