Monday, 20 June 2016
Filled Under:
resepi masakan
Kuah Lodeh
Posted By:
Unknown
on 14:32
Bahan-bahan:
(**)12 tangkai kacang panjang - dihiris
(**)70 gram tauhu kering - potong kecil dan rendam hingga lembut
(**)1 1/2 batang lobak merah - dihiris nipis
(**)1 biji sengkuang - dihiris halus
(**)5 keping tempe - dipotong kiub
(**)1/2 bahagian kubis bulat - dihiris halus
(**)2 biji kentang -dihiris halus
(**)800 ml santan
(**)1200 ml santan cair
(**)Air
(**)2 cekak soo hoon - kerat pendek
(**)4 helai daun limau purut – dibuang urat di tengah daun
(**)2 kiub pati ikan bilis
(**)1 camca teh serbuk kunyit
(**)Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan tumis:
(**)3 batang serai - dititik
(**)1 lengkuas - diketuk
(**)Sedikit minyak
Bahan-bahan kisar halus :
(**)2 biji bawang besar
(**)5 biji bawang putih
(**)5 - 6 cili padi merah
(**)3 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan
Cara-cara:
(**)Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis serai titik dan lengkuas hingga harum.
(**)Masukkan bahan kisar halus dan serbuk kunyit. Kacau rata dan masak hingga terbit minyak. Guna api kecil dan kacau selalu.
(**)Masukkan lobak merah, sengkuang dan kentang. Kacau rata dan tuang santan cair. Biar mendidih. Masukkan kiub ikan bilis, tempe dan fucuk (toskan). Masak hingga semua lembut.
(**)Masukkan kacang panjang, tauhu, dan kubis. Jika kurang kuah, boleh tambah sedikit air. Biar mendidih.
(**)Tuang pati santan dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Masukkan daun limau purut.
(**)Akhir sekali masukkan soo hoon, kacau dan masak dengan api sederhana hingga soo hoon lembut.
(**)Rasa dan jika ok boleh matikan api. Boleh hidangkan bersama ketupat/nasi impit, serunding, sambal tumis dan telur rebus.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment