Monday, 13 June 2016
Filled Under:
resepi masakan
Kuih Cara
Posted By:
Unknown
on 13:42
Bahan-bahan:
(**)2 cawan tepung gandum
(**)3 cawan santan
(**)4-5 helai daun pandan
(**)2 biji telur
(**)1 sudu kecil garam
(**)2 sudu minyak masak
(**)pewarna hijau - beberapa titik
(**)gula pasir secukupnya
Cara-cara:
(**)Kisar kelapa parut bersama daun pandan yang dihiris nipis dan air dengan anggaran supaya menghasilkan 3 cawan pati santan.
(**)Bancuh santan bersama tepung gandum dan telur dan garam.Titiskan beberapa titik pewarna hijau dan kacau sebati. Lebih mudah jika menggunakan whisk.
(**)Tapis adunan supaya tiada ketulan kemudian isikan dalam bekas bermuncung.
(**)Panaskan acuan kuih dan griskan dengan minyak menggunakan daun pandan yang dicarikkan di hujung.
(**)Apabila acuan sudah panas, tuang adunan sehingga hampir penuh.
(**)Sudukan gula pasir dalam anggaran 1/2 sudu teh ke dalam acuan dan tutup dengan tudung periuk.
(**)Apabila permukaan kuih sudah masak, angkat dan sejukkan di dalam pinggan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment