Wednesday, 22 June 2016

Filled Under:

Resepi Ikan Tenggiri Masak Cuka


Bahan-Bahan:

(**)4 keping ikan tenggiri
(**)3 inci halia, hiris halus
(**)3 ulas bawang putih, hiris halus
(**)2-3 biji cili merah hiris
(**)5 biji bawang merah, hiris
(**)4 – 5 camca besar cuka makan
(**)1 cawan air,untuk kuah
(**)1 camca teh tepung jagung, bancuh dengan sedikit air, kacau rata
(**)Gula dan garam secukup rasa
(**)Hirisan daun bawang, untuk hiasan
(**)Bawang goreng, untuk hiasan

Cara Memasak:

(**)1. Ikan tenggiri dilumur dengan sedikit serbuk kunyit dan garam, goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan susun dalam bekas sesuai. Ketepikan.

(**)2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia dan juga cili hingga layu, masukkan air secukupnya. Biar mendidih.

(**)3. Tambah cuka, garam dan gula secukup rasa. Pekatkan kuah dengan bancuhan tepung jagung. Masak sekejap.

(**)4. Bila sudah masak, tuang atas ikan tadi. Hias dengan hirisan daun bawang dan bawang goreng. Hidangkan.




0 comments:

Post a Comment