Sunday 19 June 2016

Filled Under:

Sambal Daging Serai


Bahan:

(**)600 gm daging - dipotong ikut kesesuaian dan direbus

(**)300 gm perut tembusu - direbus dan dipotong

(**)200 gm paru - direbus, dipotong

(**)2 cawan santan pekat

(**)1 cawan bawang goreng

(**)sedikit garam dan gula

(**)1/2 cawan air asam jawa

(**)Bahan kisar:

(**)15 tangkai cili kering

(**)10 biji bawang merah

(**)5 biji buah keras

(**)4 ulas bawang putih

(**)1 sudu ketumbar

(**)Bahan dimayang:

(**)5 batang serai

(**)2 sm lengkuas

(**)6 tangkai cili merah

(**)6 tangkai cili hijau

(**)2 sm halia

(**)3 labu bawang besar

Cara:

(**)Panaskan minyak,tumis bahan kisar sampai wangi dan masukkan bahan mayang,kacau rata-rata barulah masukkan daging, perut dan paru diikuti dengan santan pekat serta air asam.

(**)Masak sampai pekat barulah masukkan garam, gula dan bawang goreng, kacau rata dan bolehlah diangkat.





0 comments:

Post a Comment