Bahan:
(**)600 gm daging - dipotong ikut kesesuaian dan direbus
(**)300 gm perut tembusu - direbus dan dipotong
(**)200 gm paru - direbus, dipotong
(**)2 cawan santan pekat
(**)1 cawan bawang goreng
(**)sedikit garam dan gula
(**)1/2 cawan air asam jawa
(**)Bahan kisar:
(**)15 tangkai cili kering
(**)10 biji bawang merah
(**)5 biji buah keras
(**)4 ulas bawang putih
(**)1 sudu ketumbar
(**)Bahan dimayang:
(**)5 batang serai
(**)2 sm lengkuas
(**)6 tangkai cili merah
(**)6 tangkai cili hijau
(**)2 sm halia
(**)3 labu bawang besar
Cara:
(**)Panaskan minyak,tumis bahan kisar sampai wangi dan masukkan bahan mayang,kacau rata-rata barulah masukkan daging, perut dan paru diikuti dengan santan pekat serta air asam.
(**)Masak sampai pekat barulah masukkan garam, gula dan bawang goreng, kacau rata dan bolehlah diangkat.
0 comments:
Post a Comment