Sunday, 12 June 2016
Filled Under:
resepi masakan
Nasi Ulam Utara
Posted By:
Unknown
on 12:18
Bahan:
(**)Masak nasi dan biarkan ia sejuk.
(**)Udang kering digoreng tanpa minyak dan ditumbuk halus.
(**)Ikan masin juga digoreng tanpa minyak dan ditumbuk.
(**)Kerisik seeloknya yang dibuat sendiri juga ditumbuk kasar.
(**)Halia, lengkuas, serai (kisar sampai halus, kalau boleh kisar berasingan).
(**)Cili padi dan lada hitam (ditumbuk mengikut tahap kepedasan diinginkan).
(**)Belacan dibakar dan ditumbuk bersama garam untuk perasa.
(**)Bawang besar dimayang halus.
(**)Limau kasturi atau asam jawa ikut kesesuaian citarasa.
(**)Ulam dibersihkan, digulung dan dihiris halus.
(**)Ulaman dan kuantitinya tidak terhad, ikut citarasa masing-masing. Antara ulaman yang digunakan adalah daun selom, daun kesum, daun kunyit, pucuk kadok, pegaga, daun sekentut, pucuk daun kari, pucuk limau purut, pucuk daun mangga, bunga betik, bunga kantan.
(**)Caranya:
(**)Gaul dan ratakan kesemua bahan sedikit demi sedikit dan terhidanglah satu menu warisan dari utara tanahair.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment