Monday, 20 June 2016
Filled Under:
resepi masakan
Mi Rebus
Posted By:
Unknown
on 14:35
Bahan-Bahan:
(**)1 kg mi kuning - dicelur
(**)250 gm taugeh - dicelur
(**)Limau kasturi
(**)Bawang goreng
(**)3 biji telur - direbus
(**)1 tangkai daun sup - hiris halus
(**)Cili merah - hiris nipis
(**)Cili hijau - hiris nipis
(**)3 ketul tauhu - digoreng dan hiris sederhana nipis
Bahan untuk kuah:
(**)1 senduk minyak masak
(**)500 gm daging, hiris nipis
(**)500 gm keledek merah - anggaran 2 ketul kecil
(**)2 sudu besar taucu
(**)5 ulas bawang merah*
(**)4 ulas bawang putih*
(**)2 cm halia*
(**)1 sudu besar udang kering yang direndam*
(**)2 sudu besar serbuk kari daging
(**)6 cawan air
(**)1/2 cawan serbuk kacang tanah ( kacang tanah digoreng tanpa minyak dan kisar halus)
(**)2 cm lengkuas, dititik
(**)1 biji tomato, dipotong dadu
(**)Garam dan gula secukup rasa
Cara untuk memasak kuah:
(**)Rebus keledek sehingga masak, dan lenyek halus.
(**)Kisar halus bahan bertanda *.
(**)Panaskan minyak, tumis bahan kisar halus sampai wangi, kemudian masukkan rempah kari daging dan taucu.
(**)Masak hingga pecah minyak. Masukkan daging dan kacau sebati
(**)Masukkan air dan keledek yang dilenyek tadi. Masak hingga mendidih.
(**)Kemudian masukkan lengkuas, serbuk kacang dan tomato. Didihkan sehingga kuah menjadi pekat.
(**)Perasakan dengan gula dan garam secukupnya.
Cara untuk menghidang:
(**)Masukkan sedikit mee yang telah dicelur ke dalam pinggan. Tuangkan kuah ke atas mi.
(**)Hiaskan dengan tauhu goreng, daun bawang, telur rebus, cili merah dan hijau dan taugeh. Perahkan dengan limau kasturi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment