Monday 20 June 2016

Filled Under:

Sambal Terung Bersama Udang Geragau dan Petai Bakar


Bahan-Bahan:

(**)4 ulas bawang putih (cincang)
(**)4 sudu besar cili merah kisar
(**)30g udang geragau
(**)3 biji terung panjang, dibelah dua (memanjang)
(**)1 sudu teh serbuk belacan
(**)1 sudu besar air asam jawa
(**)Garam, gula secukup rasa
(**)1 papan petai
(**)1 sudu teh serbuk kunyit
(**)2 sudu besar minyak sayuran

Penyediaan:

(**)1- Gaul terung yang dibelah dua bersama garam. Goreng dalam minyak sehingga separa layu. Angkat terung.
(**)2- Menggunakan kuali sama, tumis bawang putih dan cili kisar. Masukkan belacan.
(**)3- Masukkan separuh udang geragau, kacau, tambah air asam jawa, garam dan gula.
(**)4- Masukkan terung, kacau hingga sebati.
(**)5- Goreng separuh lagi udang geragau hingga garing. Tabur atas terung.
(**)6- Rebus petai hingga layu. Lumur petai dengan kunyit dan garam.
(**)7- Bakar atas api hingga naik bau. Hidang bersama terung.





0 comments:

Post a Comment