Friday, 10 June 2016

Filled Under:

Resepi Sotong Bakar Percik


Bahan-Bahan:

(**)1/2 kg sotong
(**)serbuk kunyit
(**)garam halus

Bahan Percik –

(**)2 batang serai – Diketuk/Kisar
(**)*10 tangkai cili kering (Potong pendek dan direbus)
(**)*sedikit belacan
(**)*1 labu bawang besar
(**)*2 – 3 inci kunyit hidup
(**)*1 cawan santan cair
(**)*1 sudu kecil jintan manis
(**)* 4-5tangkai cili padi
(**)jus asam jawa/asam keping
(**)1/2 cawan pati santan pekat
(**)garam dan gula secukup rasa
(**)1 helai daun kunyit

Cara Buat Bahan Percik –

(**)1. Kisar bahan * kemudian masukkan dalam kuali/periuk bersama serai yg dititik.

(**)2. Masak sampai bahan agak pekat, masukkan jus asam jawa/asam keping, pati santan dan perasakan garam gula.

(**)3. Biarkan mendidih, carik-carikan/hiris halus daun kunyit, kemudian, masukkan kedalam kuah percik.

Cara Memasak:

(**)1. Cuci bersih sotong dan kelar permukaan atas sahaja.

(**)2. Gaulkan sotong dengan garam dan serbuk kunyit. Bakar/panggang sampai masak.

(**)3. Bila sotong dah masak boleh ambik sedikit percik tadi siram atas sotong. Balik kan sampai percik agak garing.

(**)4. Baki percik, siram atas sotong masa hidang dalam pinggan nanti.





0 comments:

Post a Comment