Wednesday 22 June 2016

Filled Under:

Resepi Ayam Masak Butter Milk


Bahan-Bahan:

(**)Isi ayam – 1/2 kilo – dipotong kecil
(**)Telur 2 biji
(**)Tepung Gandum (2 cawan)
(**)2 sudu kecil Blackpepper
(**)Garam secukup rasa

Sos Buttermilk –

(**)3 sudu besar butter
(**)Bawang Putih (3 ulas)
(**)Bawah Besar (ikut suka)
(**)Daun Kari (ikut suka)
(**)Cili padi hijau (1)
(**)1 Tin Susu Cair
(**)Gula Secukup rasa
(**)Garam Secukup rasa

Cara Memasak:

(**)1. Celup isi ayam di dalam telur, kemudian celup di dalam tepung (tepung gandum + blackpepper + garam ) dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan.

(**)2. Masukkan butter dalam kuali lain. Tumiskan bawang putih dan bawang besar, cili dan daun kari hingga naik bau.

(**)3. Kemudian masukkan susu cair. Masak sekejap, perasakan dengan sedikit garam dan gula.

(**)4. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul dan biarkan kuah agak pekat atau ikut selera anda. Hidangkan.





0 comments:

Post a Comment