Wednesday, 22 June 2016
Filled Under:
resepi masakan
Resepi Ayam Masak Butter Milk
Posted By:
Unknown
on 13:53
Bahan-Bahan:
(**)Isi ayam – 1/2 kilo – dipotong kecil
(**)Telur 2 biji
(**)Tepung Gandum (2 cawan)
(**)2 sudu kecil Blackpepper
(**)Garam secukup rasa
Sos Buttermilk –
(**)3 sudu besar butter
(**)Bawang Putih (3 ulas)
(**)Bawah Besar (ikut suka)
(**)Daun Kari (ikut suka)
(**)Cili padi hijau (1)
(**)1 Tin Susu Cair
(**)Gula Secukup rasa
(**)Garam Secukup rasa
Cara Memasak:
(**)1. Celup isi ayam di dalam telur, kemudian celup di dalam tepung (tepung gandum + blackpepper + garam ) dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan.
(**)2. Masukkan butter dalam kuali lain. Tumiskan bawang putih dan bawang besar, cili dan daun kari hingga naik bau.
(**)3. Kemudian masukkan susu cair. Masak sekejap, perasakan dengan sedikit garam dan gula.
(**)4. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul dan biarkan kuah agak pekat atau ikut selera anda. Hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment