Wednesday, 22 June 2016
Filled Under:
Pavlova Pisang Bersama Pisang Goreng
Posted By:
Unknown
on 14:09
Bahan-Bahan:
Pavlova
(**)3 putih telur
(**)1 cawan gula
(**)1 sudu teh cuka
(**)1 sudu teh tepung jagung
(**)2 titis esen pisang
Pisang Goreng
(**)2 biji pisang separuh masak
(**)2 sudu besar tepung gandum
(**)1/2 sudu teh tepung jagung
(**)1/2 sudu teh serbuk penaik
(**)1 sudu besar minyak sayuran
(**)Serbuk roti Perancis
(**)1 sudu besar air
(**)1/2 cawan susu skim
(**)2 sudu besar susu pekat
Hiasan
(**)Krim putar
(**)Strawberi, beri biru, raspberi
Penyediaan:
(**)1- Panaskan ketuhar ke suhu 160 darjah celcius
(**)2- Pukul putih telur hingga menghasilkan ‘soft peak’. Tambah setengah cawan gula beransur-ansur.
(**)3- Setelah meringue kelihatan berkilat, masukkan cuka, tepung jagung, esen pisang dan pukul.
(**)4- Gaul baki gula perlahan-lahan ke dalam meringue.
(**)5- Bentukkan meringue seperti dikehendaki di atas kertas minyak. Bakar 1 jam.
(**)6- Padam ketuhar, biar pavlova sejuk hingga ke dalamnya.
(**)Sambil menunggu, campur semua bahan untuk pisang goreng (kecuali pisang) sehingga adunan tepung terbentuk. Celup pisang dalam tepung, goreng dalam minyak sehingga warna keemasan.
(**)Hidang pisang goreng bersama pavlova, krim putar dan buah beri segar. Titis sedikit susu pekat dan hidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment