Wednesday, 22 June 2016

Filled Under:

Pavlova Pisang Bersama Pisang Goreng


Bahan-Bahan:

Pavlova

(**)3 putih telur
(**)1 cawan gula
(**)1 sudu teh cuka
(**)1 sudu teh tepung jagung
(**)2 titis esen pisang

Pisang Goreng

(**)2 biji pisang separuh masak
(**)2 sudu besar tepung gandum
(**)1/2 sudu teh tepung jagung
(**)1/2 sudu teh serbuk penaik
(**)1 sudu besar minyak sayuran
(**)Serbuk roti Perancis
(**)1 sudu besar air
(**)1/2 cawan susu skim

(**)2 sudu besar susu pekat

Hiasan

(**)Krim putar
(**)Strawberi, beri biru, raspberi

Penyediaan:

(**)1- Panaskan ketuhar ke suhu 160 darjah celcius
(**)2- Pukul putih telur hingga menghasilkan ‘soft peak’. Tambah setengah cawan gula beransur-ansur.
(**)3- Setelah meringue kelihatan berkilat, masukkan cuka, tepung jagung, esen pisang dan pukul.
(**)4- Gaul baki gula perlahan-lahan ke dalam meringue.
(**)5- Bentukkan meringue seperti dikehendaki di atas kertas minyak. Bakar 1 jam.
(**)6- Padam ketuhar, biar pavlova sejuk hingga ke dalamnya.

(**)Sambil menunggu, campur semua bahan untuk pisang goreng (kecuali pisang) sehingga adunan tepung terbentuk. Celup pisang dalam tepung, goreng dalam minyak sehingga warna keemasan.

(**)Hidang pisang goreng bersama pavlova, krim putar dan buah beri segar. Titis sedikit susu pekat dan hidang.




0 comments:

Post a Comment