Tuesday 21 June 2016

Filled Under:

Bebola Isi Ayam & Tauhu


BAHAN KISAR

(**)200 gm isi ayam
(**)2 biji tauhu
(**)1 sudu kecil lada hitam
(**)Garam

BAHAN A

(**)1 biji telur
(**)1 sudu besar tepung jagung

BAHAN B

(**)Minyak
(**)1 labu bawang besar-cincang
(**)3 biji tomato-kisar
(**)1 cawan sos cili
(**)Gula dan garam
(**)½ biji timun-dadu buang biji
(**)2 cawan air

CARA MENYEDIAKAN

(**)1. Satukan semua bahan kisar dengan bahan A, gaul sebati. Ketepikan.

(**)2. Panaskan kuali, masukkan minyak, tumis bawang cincang sehingga layu.

(**)3. Masukkan sos dan tomato kisar, air, gula dan garam. Biarkan mendidih.

(**)4. Bulatkan bahan doh dan masukkan dalam sos. Biarkan sehingga masak dan kuahnya agak kering. Akhir sekali masukkan timun.




0 comments:

Post a Comment