Thursday, 9 June 2016

Filled Under:

Resepi Sardin Goreng Halia


Bahan:

(**)1 tin sardin bersaiz besar (asingkan sos)
(**)4 batang cili masak (dibelah dua secara memanjang tanpa perlu membuang bijinya)
(**)1 inci halia (dihiris halus-halus)
(**)4 ulas bawang merah (dihiris halus)
(**)2 ulas bawang putih (dihiris halus)
(**)Air asam jawa secukup rasa
(**)1/2 cawan minyak untuk menggoreng
(**)Garam dan Ajinomoto secukup rasa

Arahan:

(**)Panaskan minyak untuk menggoreng ikan sardin sehingga garing. Hati-hati kerana minyak akan meletup. Setelah selesai, alihkan ikan tadi.
(**)Dengan menggunakan kuali dan sisa minyak gorengan ikan, tumiskan bahan hirisan sehingga wangi.
(**)Tuangkan sos tomato sardin serta cili dan air asam jawa sesedap rasa. Masak sehingga sebati.
(**)kacau perlahan supaya sardin tidak hancur. Masukkan secubit garam dan ajinomoto untuk perasa.




0 comments:

Post a Comment